Tuesday, January 18, 2011

Artikel dari KK Tan Rasisma adalah punca Utama

Perbuatan biadab rejim Zionist di dalam menghasut pihak ketenteraannya di Israel untuk melakukan operasi perang keatas orang awam di Palestine hanya boleh di jelaskan dengan hanya satu maksud – RASISME

Adalah dinyatakan di sini artikel ini tidak menyalah atau menyerang kaum Yahudi atau penganut agama Judaism dan ia turut menghormati kesaksamaan hak masyarakat Yahudi dari serata dunia untuk hidup aman damai dan bebas melakukan ritual keagamaan seperti mana yang dilakukan oleh penduduk dunia yang lain. Ia akan memberikan gambaran yang jelas tentang perbezaan antara Zionist dan Yahudi dan antara Zionisme sebagai fahaman dan Judaism sebagai satu agama.

Permulaan Zionisme bermula sebagai satu ideologi yang datangnya dari Theodore Herzl pada 1900 untuk mencari tanah air bagi Yahudi berdasarkan pada tafsirannya dari kitab taurah.( Zion merujuk pada kota lama di Jerusalem di dalam Taurah telah ditawan oleh David dimana Dia muncul sebagai simbol Judaism dan terma itu telah diexploitasi oleh gerakan politik Zionist ). Entah mengapa Palestine telah menjadi pilihan mereka.

Pada 1917, gerakan Zionist mendapat sokongan pertama mereka dari kerajaan British pada penubuhan Pengakuan Balfour. Pada pengakuan tersebut menyatakan bahawa British “ melihat penubuhan di Palestine sebagai tanah air berdaulat bagi masyarakat Yahudi “ dengan pemahaman dimana tidak akan berlaku apa-apa yang boleh mendatangkan prasangka terhadap hak awam dan hak agama bagi masyarakat bukan Yahudi di Palestine”…

Bagaimana ini boleh berlaku sedangkan Palestine sudah dipopulasi oleh rakyat mereka sendiri sejak berkurun lamanya dan telah menanggap penubuhan (balfour declaration) sebagai satu sindiran yang di lobi oleh rangkaian rahsia yang datangnya dari pengaruh Zionist yang kuat dari Britain dan US. Pengaruh dan perkembangan besar kuasa Zionist di dalam dunia global politik masih hingga ke hari ini memeningkan kepala penganalisis-penganalisi dunia.

Immigrasi kaum Yahudi terutamanya dari eropah ke Palestine telah dicatatkan sebagai satu perkara penting selepas perang dunia pertama. Ianya telah mencapai kepada satu bentuk yang lebih besar selepas perang dunia kedua apabila “Holocaust” digunakan sebagai alasan oleh pihak Zionist untuk menuntut sebuah Negara Israel yang merdeka di bumi Palestine, dimana selepas itu masih berada di bawah jagaan pihak British.

Selepas beberapa serangan bom yang digerakkan oleh pihak Zionist (ya, Zionist telah menjadi orang pertama di dunia menggunakan terma Terroris untuk mencapai objektif politik pada era peperangan) dan bersama kempen-kempen yang di rancang dengan teliti di barat (dimana pihak media sudah sememangnya dikawal dan dipengaruhi oleh kuasa Zionist)

Pihak British akhirnya setuju untuk menubuhkan penubuhan wilayah Israel pada 1948. Masyarakat Palestin telah diarahkan untuk keluar dari penempatan masing-masing supaya berpindah ke kawasan yang tidak dipersetujui oleh mereka seperti di Tebing Barat dan di Gaza. Namun Palestine tidak mempunyai banyak pilihan melainkan melancarkan penentangan dan pemberontakkan terhadap puak Zionist.
Kebanyakan negara barat menyokong pelan penubuhan Israel kerana beberapa factor geo-politik, Perhimpunan agung UN pada 1975 (resolusi 3379) mengistiharkan Zionist adalah salah satu bentuk fahaman Racis dan menghentam Israel kerana bersekongkol dengan regim apartheid di Afrika Selatan. Hanya pada tahun 1991 16 tahun selepas itu sejurus kejatuhan Kesatuan Soviet dan pemulihan dasar politik di dalam UN dan kemunduran kesatuan Arab selepas perang Iraq pada 1991 resolusi 1975 digubal semula.

Israel di dalam banyak bentuk adalah dilihat sebagai Apartheid dimana mereka mendiskriminasi puak Arab dan bukan Yahudi termasuk Yahudi oriental. Bukan sesuatu yang memeranjatkan bagi kebanyakkan orang mengapa Israel adalah penyokong kuat dasar Apartheid di Afrika Selatan. Regim Zionist melayan penduduk asal palestine seperti binatang sama seperti masyarakat kulit putih menindas hamba kulit hitam. Yang membezakannya adalah kekejaman yang berlaku di Afrika Selatan dan di barat berlaku di dalam tampuk masyarakat itu sendiri dan telah terabadi di depan mata masyarakat itu sendiri, akan tetapi kekejaman regim Zionist mengambil tempat di luar Israel dimana penduduk Israel sendiri tidak dapat melihat kekejaman yang dialami dan penderitaan penduduk Palestine yang di gasak oleh Zionist. Oleh itu, kekejaman yang dilakukan oleh Zionist adalh lebih dahsyat dan lebih brutal.

Satu pameran foto di Tel Aviv pada 2004 bertajuk "Bawa Hebron kembali ke Tel Aviv" bertujuan untuk memberi pengenalan yang halus tentang babak-babak yang dialami oleh soldadu Israel tanpa melihatkan malapetaka yang sebenar dialami oleh penduduk Palestine. Akan tetapi pameran itu hanya menbawa kepada ketidak percayaan, kesedihan dan kemarahan penduduk awam Israel.Secara terang-terangan penduduk awam Israel telah di jamu dengan propoganda dan penipuan tentang bagaimana layanan sebenar kerajaan terhadap penduduk Palestine.

Banyak repot telah direkodkan tentang pegawai kanan dan soldadu dari Angkatan Pertahanan Israel (IDF) yang menolak untuk mengikut arahan pihak atasan (dan mereka sudah bersedia untuk berhadapan dengan hukuman penjara) untuk mengebom dan membunuh kerana mereka melihat arahan-arahan tersebut sangat buruk dan bertentangan dengan suara hati mereka yang bebas. Mereka menuduh pemerintah IDF memberi arahan kepada soldadu untuk melakukan kekejaman terhadap orang awam yang tidak bersalah dan untuk menyebabkan kesan penderitaan yang semaksimum mungkin dan memberi ketakutan kepada orang awam Palestine.

Satu rakaman television baru-baru ini terhadap bekas kapten Tentera Udara Israel Yontan Shapira tentang serangan terbaru keatas Gaza, menentang serangan yang dilakukan oleh pihak regim. Beliau menuduh IDF sengaja menyasarkan serangan keatas orang awam. Beliau berkata " Bagaimana pembunuhan keatas wanita dan kanak-kanak dapat menolong menjadikan Israel satu negara yang selamat atau ianya digunakan untuk membela serangan roket dari Hamas".

Ribuan penduduk yahudi yang tinggal di barat dengan kemudahan mengakses situasi yang sebenar telah secara terbuka menentang kezaliman yang dilakukan oleh Israel. Sementara mereka juga tidak memaafkan serangan roket dari Hamas, tetapi kebanyakkan mereka melihat tindakan IDF itu sebagai tindakan yang tidak seimbang.Ianya seperti satu hukuman terhadap 500 orang hamba kulit hitam kerana salah satu hamba kulit hitam didapati bersalah membunuh seorang yang berkulit putih. Semakin ramai yahudidari seluruh dunia sedang melihat watak sebenar regim Zionist dan menentannya secara terbuka.

Zionist mempunyai satu cara psycology kerana mengunakan Holocust dan diskriminasi terhadap Yahudi di eropah sebagai satu alasan kepada pembentukkan Israel dan setiap kritikan terhadap ideology Zionist selalu dikaitkan dengan Rasis atau anti- semantic.Judaism adalah satu agama tetapi satu bangsa boleh dirujuk kepada satu etnik, budaya atau kumpulan agama yang menjalankan satu set undang-undang yang sama.

Ironinya, regim Zionist bertindak zalim keatas penduduk Palestine sama seperti Nazi bertindak keatas penduduk yahudi dan Nazi dituduh sebagai satu fahaman yang rasis dan ianya ternyata benar. Barangkali ramai yang mempertikaikan Israel sebagai satu negara yang demokrasi (hanya kepada Israelis), tapi sama juga seperti regim Nazi,- Adolf Hitler dipilih oleh rakyat German secara demokrasi. Dipilih secara demokrasi tidak memberikan satu kelulusan terhadap mana-mana parti untuk menindas yang lemah atau kaum minoriti. Ia mesti berlandaskan hukum universal seperti menghormati hak-hak asasi manusia dan kesaksamaan. Apa pon jua ketidak adilan yang dialami oleh kaum Yahudi, ianya tidak boleh digunakan untuk meluluskan pelan penubuhan negara Israel dan layanan kejam terhadap penduduk Palestine. Sama seperti khutbah yang disampaikan oleh Hitler tentang keagungan bangsa kulit putih Aryan di dalam ideologi Nazi nya, Zionist turut berkhutbah tentang keagungan dan hak esklusif bangsa Yahudi sebagai satu bangsa yang "terpilih".

Bermacam-macam alasan diberikan tentang serangan di Gaza termasuklah pilihanraya yang bakal berlaku di Israel, pelantikkan presiden US yang mendatang Barack Obama, pergolakkan kuasa di Palestine antara Fatah dan Hamas dan lain-lain. Apa pon jua alasan yang diberikan, tindakan tidak berperikemanusiaan regim Zionist terhadap Palestine hanya boleh diungkap dengan satu nama -RASIS, dan RASISME adalah tunjang dan akar di dalam kitab Zionist (bukannya Judaism) sejak penubuhan ideologi yang bermula 100 tahun dahulu.

Kebanyakkan negara dan PBB telah sampai kesatu konklusi di mana menerima untuk meneruskan jalan damai adalah untuk membezakan dua-dua sempadan Israel dan Palestine (Gaza dan tebing barat), hidup aman damai dan menghormati antara satu sam lain. Akan tetapi untuk mencapai matlamat tersebut satu regim yang baru di Israel perlu diwujudkan segera dimana regim itu perlu memnghormati hak orang asal iaitu Palestine, Muslim Arab dan orang bukan yahudi secara sama rata.

Barangkali, di bawah tampuk pimpinan baru presiden US di dalam menyatukan minat jangka panjang Israel dan Timur Tengah dan untuk mngukuhkan kesaksamaan dan Keadilan dimana Obama berpegang teguh keatas prinsip ini, perlu menggesa pertukaran regim yang baru di Israel sama seperti penukaran regim di Iraq (pimpinan Saddam Hussien) pada 2003. Zionist di Israel perlu ditolak oleh dunia sama seperti dunia menolak dasar Aparthied di Afrika Selatan tidak lama dahulu.

-Di alih bahasa dari teks asal-

No comments:

Post a Comment