Monday, July 26, 2010

Mencari Nya

Jam hampir 1 pagi, aku leka dengan tawaran dunia, gelak tawa dan asap rokok pendamping setia. Aku hampir lupa semuanya. Semuanya..

Di atas jalan raya semuanya laju memecut, aku tersedar seketika. Melihat sebuah motorsikal usang ditunggangi Si ayah. Sang ibu pula di belakang. Dipangku anak kecil yang terlelap ditengah-tengah. Anak itu berkaki ayam sahaja. Seribu satu macam persoalan mula timbul.

Aku terjaga melihat susuk itu. Mana agaknya hala tuju si ayah. Apa harapan si ibu, apa impian anak itu. Apa hajat mereka. Perasaan aku kuat berkata mereka bukan orang senang.
Aku bukanlah hambaNya yang taat. Aku juga bukan penyampai sirah Nya yang betul. Aku sama seperti engkau. Ya engkau engkau dan engkau. Aku dan kau masih mencari. Lampu lampu neon yang berkelip, bunyi-bunyian yang asyik itulah yang kita dipertemukan sepanjang jalan.

Demi tuhan sekalian alam, tiada niat aku mempersoalkan kuasaNya. Aku juga tiada niat untuk mempersoalkan kepercayaan engkau engkau dan engkau. Demi Zeus, Demi Isa, Demi Krishna kita semua adalah hambaNya. Aku ulang, aku tidak mempersoalkan kepercayaan kau.

Tapi ramai dari kita pada waktu ini sedang asyik tidor di katil empuk berselimutkan kain sutera. Tidak kira apa tuhan engkau, kita tidor pada alas yang mewah. Tapi dimana agaknya anak kecil itu tidor? Atas lantai papan? Sudah sampaikah mereka?

Aku tersedar betapa hampirnya Ramadhan. tetapi sebelum tibanya saat itu, marilah kita berfikir sejenak. Berapa banyak harta yang telah dikumpul? Berapa banyak pahala yang diterima? Sebagai manusia, itulah harapan kita. Tapi tiada gunanya hidup aku dan engkau jika kita hanya mahukan pahala untuk diri agar dijauhkan dari neraka.

Bagaimana dengan hidup si ayah Ibu dan anak itu? Adakah kita mahu membolot semua pahala itu? Sanggupkah engkau melihat anak kecil itu menangis? Aku dan engkau kita semua sudah merasa syurga dunia. Kita mampu ketawa bergurau mesra didalam syurga sendiri.
Tapi keluarga itu, dimanakah syurga mereka?

Malam ini jam 2pagi, bersaksikan bulan dan bintang, marilah kita berkongsi syurga sesama manusia. Janganlah dikejar pahala untuk kocek sendiri. Berilah ruang pada mereka untuk merasa syurga yang pernah kita semua rasa. Berilah mereka katil empuk, berilah mereka roti segar, berilah mereka perlindungan dari bala bencana.

Jika hanya pahala semata-mata yang kau cari, tiada gunanya engkau mengaku menjadi manusia. Demi Tuhan sekalian alam, Demi Isa Zeus dan Krishna marilah kita bersumpah membahagikan syurga dan pahala pada mereka. Pada semua ayah ibu dan anak sekalian alam.

Dan janganlah engkau lupa, syurga engkau hanya tembok emas kosong yang tiada nilainya. Berbuat baik bukan ertinya mengumpul pahala. Berbuat baik ertinya menolong yang lain agar hidup sejahtera.

Sanggupkah kita melihat mereka hidup dalam neraka dunia ini wahai manusia?

Aku bukan menulis untuk dilihat baik Aku menulis kerana aku hambaNya yang lalai.

No comments:

Post a Comment